科研通知
学术讲座
学术讲座 您现在的位置:首页 -> 教学科研
蓝纯教授简介及讲座摘要
发布时间:2017-02-28        发布人:余杜烽

讲座主题:从认知视角看《金刚经》和《心经》中的概念隐喻

讲座嘉宾:蓝纯教授

主持人:廖开洪教授

讲座时间:201733日下午3:30

讲座地点:第二文科楼100会议室

主办单位:外国语学院

【嘉宾介绍】

1990年毕业于北京外国语大学英语系,1993年获北京外国语大学英语语言学硕士学位,2000年获香港理工大学英语语言学博士学位,现为北京外国语大学英语学院教授,博士生导师。

主要研究领域为认知语言学、语用学、修辞学、翻译。已出版专著及教材十余部,包括A Cognitive Approach to Spatial Metaphors in English and Chinese (2003),《认知语言学与隐喻研究》(2005),《语用学与〈红楼梦〉赏析》(2007),Facets of Language (2007),《语言学概论》(2009),《修辞学:理论与实践》(2010)),《大学思辨英语教程精读1:语言与文化》(2015),其中Facets of Language被评为2008年北京市高等教育精品教材,《语言学概论》和《修辞学:理论与实践》被评为国家十二五规划教材;另有译著4部,在国内外学术刊物上发表论文三十余篇。2004年获霍英东教育基金高校优秀青年教师奖。

【内容摘要】

从认知视角看《金刚经》和《心经》中的概念隐喻

本研究从认知语言学视角分析《金刚经》和《心经》中的比喻表达,重点关注三个概念:[空间][时间[生命]。我们观察到佛教中的[空间]是沿上下和四方、四维无限延展的虚空,其中含无数微尘组成的三千大千世界;佛教中的[时间]遵循[时间即空间]这一根隐喻,具体体现为[时间的流逝是移动][早在前/晚在后][时间是循环];佛教中的[生命]则在[时间][空间]中轮回,体现为[生命是六道中的循环旅程]。这些概念隐喻共同构筑了一个与世俗世界相异又相通的佛教世界。

Buddhist Metaphors in the Diamond Sutra and the Heart Sutra:

A Cognitive Perspective

Xiuping Gao and Chun Lan

Abstract: This is a study on the metaphorical expressions in the Diamond Sutra (“金刚经”, Jin’gang Jing, Vajracchedikā Prajñāpāramitā Sūtra) and the Heart Sutra (“心经”, Xin Jing, Prajñāpāramitā Hdaya) from the perspective of cognitive linguistics, with a special emphasis on five concepts, space, time, life, Buddhist practice and emptiness. It is found that the Buddhist space is an unsubstantial emptiness, structured along ten directions and filled with an immeasurable number of dusts, which in turn constitute an immeasurable number of shi-jie (world) on four different levels. The Buddhist time follows the root time-as-space metaphor, which can be broken down into: time passing is motion, earlier is front/later is back, and time is an endless cycle. The Buddhist life, constrained along both the temporal dimension and the spatial dimension, is a cyclic journey in the wheel of six paths. Buddhist practice, i.e. the Buddhist way to extricate oneself from the life wheel and obtain eternal peace and joy, is a journey from reincarnation to nirvana. These metaphors help construct a Buddhist world which is distinct from but also related to the mundane world that we all dwell in.

Keywords: conceptual metaphor, Buddhism, the Heart Sutra, the Diamond Sutra, space, time, life, shi-jie (world), Buddhist practice, emptiness